Reinigende organen

Ons lichaam wordt van binnenuit en van buitenaf belast, dit door bv. verkeerde voeding, medicijngebruik, te snel eten, restproducten van stofwisseling en spijsvertering, ontstekingen in het lichaam, bestrijdingsmiddelen, ziekte verwekkende organismen, straling deodorant, cosmetica en veel meer. Daarom is het belangrijk dat het lichaam zich goed kan reinigen. Dit gebeurt d.m.v. zweten, ademen, urineren, ontlasten en bij vrouwen menstrueren. Er zijn reinigingsorganen die met elkaar samenwerken, dit zijn de lever, nieren, darmen, huid, longen en slijmvliezen. Als er één orgaan te veel belast dan proberen de andere organen het over te nemen. Ondersteuning van deze organen gebeurd door bewegen, gezond adem te halen, rust en gezonde voeding.

Extra ondersteuning kan d.m.v. kruiden, vitamine/mineralen, homeopathie, vasten en diëten. Als de organen te veel belast worden dan krijg je klachten, zoals huidproblemen (jeuk, eczeem, te veel zweten), sterk ruikende adem en veel slijmvorming, sterk ruikende donkere urine, maar ook verkoudheidsverschijnselen (loopneus, keel-, neus- en oorklachten) heftige menstruatie, maag en darmklachten.

De lever: Eén van de belangrijke functies van de lever is het omzetten van voedingsstoffen in het voor het lichaam opneembare vormen en het omzetten van gifstoffen naar minder schadelijke stoffen. Ook is het een belangrijk orgaan m.b.t. de energiehuishouding. Een niet goed werkende lever, is vaak een oorzaak van moeheidsklachten.

De lever wordt belast door: te veel/verkeerd eten. Stimulantia zoals koffie, zwarte thee, chocola en energiedrankjes (m.n. in de ochtend) alcohol, niet natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen en zoetstoffen, medicijnen, bestrijdingsmiddelen en emoties zoals boosheid, irritatie en onrust.

De lever wordt ondersteund door: bittere voedingsmiddelen zoals witlof, spruitjes, andijvie, rucola. Keukenkruiden zoals tijm, munt, koriander, gember, hysop en geelwortel. Aloë Vera sap, tamarinde en artisjok.

De nieren: De belangrijkste functie van de nieren is schadelijke stoffen uit het bloed halen. De nieren produceren urine die via de blaas afvalstoffen verwijderd.

De nieren worden belast door: hoge bloeddruk, medicijnen, te veel/ te weinig vocht, cafeïne, te veel zout, scherpe specerijen, te veel suiker, te veel eiwitten, emotie angst.

De nieren worden ondersteund door: voldoende vocht (ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag), natte/verse/jonge voeding bv. rauwkost, vocht afdrijvende voeding zoals selderij sap, peterselie, rauwe ui en jeneverbessen, vocht afdrijvende kruiden zoals berk, brandnetel, groene thee (niet bij zwangerschap), sauna (afvoer afvalstoffen via de huid en ondersteunt de nieren), angst omzetten in bevrijdend huilen.

De darmen: de darmen bestaan uit de dunne darm en de dikke darm. De dunne darm regelt de opname van voedingsstoffen en de dikke darm zorgt voor de uitscheiding van de ontlasting, de heropname van vocht en de productie van sommige B-vitaminen. Beide darmen bevatten goedaardige bacteriën (darmflora) die helpen bij de spijsvertering. De darmen kunnen erg reageren op stress. Via de ontlasting worden afvalstoffen uitgescheiden. Bij niet goed werkende darmen kunnen de afvalstoffen in het lichaam terecht komen. Ook kan er te veel gasvorming ontstaan.

De darmen worden belast door: stress, te snel eten/ niet goed kauwen, emotionele gesprekken tijdens het eten, misbruik laxerende middelen bv. senna, geen tijd nemen voor ontlasting, strakke kleding, vezelarme voeding als wittebrood, witte pasta enz, gevoelens van onveiligheid en kwetsbaarheid.

De darmen worden ondersteunt door: rustig eten, bewegen, gebruik van vezels, voldoende drinken, pre- en probiotica voor de darmflora, lijnzaad en vlozaad (maken slijmstoffen), vezelrijk en verse voeding zoals groente, fruit en volkorenproducten, kruiden als venkel, anijs, karwij, kardemom, gember, tijm, oregano, basilicum en kruidenthee als citroenmelisse en kamille.

De huid: de belangrijkste functie van de huid, is het beschermen van het lichaam, tegen invloeden van buitenaf. Aan de huid kan je de conditie van het lichaam aflezen. Via zweet en de talgklieren worden er afvalstoffen verwijderd.

De huid wordt belast door: dicht smeren met bv. deodorant, zeep gebruik, schuimmiddelen in shampoos en douchegel (veranderen de pH waarde van de huid), te veel zon, te lang in het water de en te heet water.

De huid wordt ondersteund door: natuurlijke cosmetica, massage (vergroot doorbloeding), insmeren met olie, scrubben, beschermen tegen de zon, voldoende drinken, sauna, wisseldouche, baden met kruidenextract (max. 15 minuten) goede conditie darmflora, chlorofyl dit zit in veel groene groenten en in algen spirulina en chlorella, antioxidanta voeding, goede vetten en volkorenproducten, kruidenthee zoals vlierbloesem, lindebloesem en brandnetel.

De longen: De longen regelen de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide in het lichaam. Zuurstof is er op de cellen te voeden en kooldioxide is de afvalstof. De longen zijn bekleed met slijmvlies. Bij niet genoeg ademen krijgt het lichaam te weinig zuurstof op goed te functioneren. Daardoor kan het lichaam verzuren door het achterblijven van kooldioxide. Kooldioxide is een afvalstof en belastend voor het lichaam, daardoor is het vermijden van frisdrank met prik (kooldioxide) belangrijk.

De longen worden belast door: luchtvervuiling, roken, oppervlakkig ademhalen, strakke kleding, te veel of te weinig slijmvorming, longaandoeningen zoals astma, temperatuurwisselingen, inademen van koude lucht door de mond, allergie voor huisdieren/huisstofmijt, junkfood, overdreven hygiëne en de emotie verdriet.

De longen worden ondersteund door: diepe en rustige ademhaling, buitenlucht ademhaling door de neus, vochtige lucht, voeding zoals fruit (appels en peren), groente, volkorenproducten, slijmvormende producten (lijnzaad, Arabische gom), vitamine C en E, vette vis, kruidenthee van lijnzaad en huilen, het ervaren van vrijheid.

De slijmvliezen: deze bevinden zich door het hele lichaam, zoals in de darmen, luchtwegen, blaas, vagina en ogen. Slijmvliezen vormen slijm en daarmee scheiden ze afvalstoffen uit. Ook vormen ze een barrière tegen infecties van buitenaf. Het hinderen van de slijmvliezen is niet goed, bv. door gebruik van neusspray, te weinig drinken en in een te droge omgeving zijn. Voedingsmaatregelen die genoemd worden bij de luchtwegen stimuleren de slijmvliezen. Vooral lijnzaad werkt goed.

Reageren is niet mogelijk